2012. június 30., szombat

Újabb szakmai okosság

Kedves bártender ismerőseim: ez a bejegyzés ismét szakmai jellegű lesz... a többiek lehet, vagy halálra unják és megköveznek... de reméljük azért nektek is érdekes lesz. Úgyhogy volt csoporttársaim, ez a ti körötök.

Egyre növekszik a forgalmunk, és egyre többet tanulok. Már csak a zúzós időszakokban nyomja Neil egyedül, a többi esetben én szoktam csinálni a rendelések egy elég nagy részét. A féláras koktélokat (első két oldal) már elég jól vágom, kisujjból megy a legtöbb... már csak gyorsítani kell. Mivel asztalhoz megyünk, és visszük a kész italokat, így minden rendelésnek egyszerre kell megérkeznie egy adott asztalhoz, egy azon hőmérsékleten, lehetőleg úgy, hogy ne olvadjon szét minden... épp ezért jól meg kell szervezni az adott rendeléseket. Mint a baristák, csak ők ugyanezt nyomják pepitában. Nekik mindennek forrónak kell lennie, és nem összeesettnek.

Pár tipp, hogy ideát mi hogy gyorsítjuk az italrendelést. Gyakorlott bártender ismerőseimnek ezek egyáltalán nem lesznek újak, de azért hátha valakinek még segít.
1) Több tint elő, és szépen töltögessük fel egyesével az összetevőkkel... ha három féle italunk van, akkor három shaker van előttem, és csak rázás előtt adok hozzá jeget. Addig eláll az magában, senkit nem zavar. Lényeg, hogy ne kutyuljak össze semmit, ami nem való egybe, és félreteszem, ami kész van. Jég nélkül úgysem hígul fel.

2) Több azonos rendelés esetén simán lehet kettesével a shakerbe pakolni a dolgokat... ha kapok két Tommy's Margaritát és két French Martinit, akkor két shaker pont elég.

3) És ha már két shakerem van, miért ne ráznám egyszerre? Jó alaposan össze kell csapni, aztán két kézzel lehet zúzni őket. Csak figyelni kell a shakelés idejére, hogy a dupla italokat rázzuk tovább, mint amiben csak egy van. Így mindkettő pont annyit hígul, amennyit kell. Iható lesz, nem tépi le szegény vendég arcát az alkohol, de nem is vízízű izét kap.

4) Ha összeráztuk, akkor már mindenképp szűrjük is le, hogy ne híguljon tovább... ha long drink, akkor a hosszú pohárban már megint tök jól elállnak az italok jég nélkül, amíg mással szöszölünk. Majd feltöltjük őket jéggel, ha mindennel kész vagyunk. 

5) Kóstoló! Mindent meg kell kóstolni, főleg azokat, amiben el kell találni az édes-savanyú arányt, vagy fűszer van benne. Amiben meg nincs, azt meg azért, hogy kellően felhígult-e, vagy szegény vendég szörnyet hal az első kortynál. Tudom, sokan útállják a szívószálas megoldást, de szükség van rá.


Egyre nő a forgalmunk... hétvégén rohanunk ezerrel, és már hétköznapi is kezelhető mennyiségű a profitunk. Már egyedül is egész jó pénzt szedtem hétfőn, és most vasárnap, hétfőn is egyedül tartok majd nyitva. A legtöbb vendég rendes és jó fej, de vannak azért vicces dolgok. Tegnap például három lány együtt 19(!!) Bellinit ittak. A változatosság gyönyörködtet. Szerintem észre se vették volna, ha kapnak két üveg barackos gyerekpezsgőt pár kör után. De még ez is jó... ezt szeretik, ez van. Az a mi hibánk, hogy olcsó is ;)
Viszont volt például egy hetes csapat barom, akik ordibáltak, hangoskodtak, összetörtek egy poharat, bunkók voltak velem, rendeltek kétszer két félét és visszaküldték a felét, aztán rendeltek egy nagy mennyiségű piát... majd elszivárogtak. Az utolsó, harmincas öltönyös fickó meg elrohant a nyolcvan fontos számlával. Neil majdnem elkapta, de eltűnt a tömegben a rohadék. Sebaj. Neil emlékszik az arcára, ha összefutnak az utcán, akkor bizony a számla tízszeresét költi majd plasztikai sebészre. Annyira tudom sajnálni az ilyen embereket. Mi viszi erre rá őket? Hogy lehetnek ezek nevelve? Szóval egy szó mint száz - itt is vannak idióták, ráadásul szabadlábon.

Már van néhány visszatérő vendégünk, gyakran jönnek. A baj általában csak a nagy csoportokkal van... így hat fő felett be sem engedünk senkit az üzletbe. A fogason is lóghatnak emberek, ha kis csapatokban vannak... de ha bejön 7-8 ember, akkor az kemény. Tegnap egy 18 fős csoport akart bejönni... De csak szeretett volna.

Ma is megyek vissza dolgozni, szintén hosszú műszak lesz... nem aludtam ki magam teljesen, de majd bepótolom. Most egyelőre van dolgom rendesen... szabadnap legközelebb kedden és szerdán. Majd előkerülök, bye mindenki!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése