2013. március 28., csütörtök

Helyzetjelentés - nyuszi ül a hóban ideát is

Sziasztok!

Ned Stark megmondta. Itt a tél. A gáz, hogy már a tavasznak kéne jönnie. A nyúl befagyott az üregébe (itt élnek szabadon nyulak egyébként a nagyobb parkokban, de tuti beléjük fagy a nyúlbogyó is), a mókusoknak ha van egy kis esze, akkor visszabújnak még egy körre, meghosszabbítani a téli álmot. Tudja valaki, hogy a mókusok alszanak-e téli álmot? Oké, a google biztos tudja, majd megnézem. Anyával filóztunk rajta egyik nap. Ha alszanak, akkor valószinűleg vekkerórára ébrednek, nem időjárásra, mert már kint rohangálnak a parkban. Anya továbbra is felfedezi a környéket... állítólag talált egy arab boltot végre. Jövő héten megnézem, kíváncsi vagyok rá. Egy jó arab élelmiszerbolt már hiányzik. Imádok mászkálni meg nézelődni bennük, nagyon sok érdekes dolgot árulnak Nagyon jók a gyümölcseik, sok érdekes kaja, meg legalább annyi érdekességet találok a munkához is. A tavasz közeledtével (ha lenne szíves közeledni) belevetném magam egy kicsit a szezonális mixológiába is (évszakhoz kötődő alapanyagok, szezonális gyümölcsök, fűszerek, ízek használata), de ez sokfelé határterület... úgyhogy alaposan fel kell fedeznem. Lényeg, hogy az arab boltok ebből a szempontból kincset érnek.

Ha jön már végre a normális idő, akkor lassan összeszerelem a bicikliket is - egy kisebb vagyont spórolunk a buszjegyeken, egészségesebben élünk (plusz mozgás 8-10 óra állás után, felbecsülhetetlen), és még haza is jutunk. A busz odafelé marha kényelmes, azzal nincs is gond, de általában az utolsó busz után végzünk... és biciklizni mégiscsak gyorsabb, mint sétálni. Mint említettem, a város egyetlen töksík bicikliútja tőlünk a belvárosig vezet, úgyhogy jó lesz. Brightonban ez nem működött volna sajnos... ott túl sz*r az idő ehhez.

A következő napirendi pont a TV beszerelése lesz. Nem emlékszem, leírtam-e, hogy jártunk.. de lényeg, hogy ránkverték a TV adót, mert volt egy tv készülék az épületben. Ez egy érdekes képződmény ideát... egy fix, kb 160 font körüli éves adó, amit akkor kell fizetni, ha bármiféle TV élő megjelenítésére vagy felvételére alkalmas eszköz van a házban (beleértve a laptopokat, számítógépeket, videó, tv, stb...), és ebből tartják fenn a BBC-t. A vicc a dologban az egészben, hogy ezt alapértelmezetten fizetni kell, és nekünk kell bizonyítani, ha nincs semmi ilyenünk. Egyszerűen senki sem feltételezi, hogy nem akarunk tévét nézni, és nem érdekel az intézményesített népbutítás. Nagyon rég óta nem nézek tévét... bár ideát annyira nem gáz, a magyar tévénél még így is sokkal jobb a minőség... normális műsorok is vannak, még főműsoridőben, és alapvetően nem érzem úgy, hogy a bekötött csatorna alatt szennyvízelvezetőt ért a szolgáltató, annyi mocsok folyik belőle. Végül úgy beszéltük, hogy beköttetjük a kábeltévét, ha már egy kisebb vagyont fizettünk ki arra, mert egy légtérben tartózkodunk egy zajládával (a garázsba nem vihetjük ki, mert ha bejelentjük, hogy nem akarunk fizetni, házkutatást tartanak, és megtalálják ott is - laptop meg van és kész), és egyébként sem árt, ha angolul beszélnek a háttérben, ha anya alapzajt akar. Felirat is van a tévén, jó nyelvgyakorlás. Úgyhogy a kompromisszum úgy szól, hogy szerzünk tévét, viszont ha magyar csatornát látok bekötve, én magam húzom ki a falból és hajítom ki. Aki még a magyar tévétől se tud elszakadni, az általában a büdös életben nem tanul meg angolul, de beilleszkedni tuti nem fog.

Viszont a beszerelés folyamata annyira nem egyszerű. Bementem a szolgáltatóhoz, akiknél internetünk is van, hogy megkérdezzem, milyen ajánlataik vannak. A kiváló ügyfélszolgálatáról híres cég helyi embere olyan hangnemet ütött meg, hogy fogtam magam, és kisétáltam az üzletből, hagytam a francba. Még én éreztem magam hülyén, hogy zavarom a kora délutáni sziesztájában. Tisztán látszott, hogy a háta közepére nem hiányzom. Interneten is megnéztem, és sokkal jobb ajánlatokat kaptam (ugyanattól a cégtől, csak online, mert adatbázis van és nem lusta értékesítő, aki rámverné az ár dupláját, mert lusta utánanézni, hogy meglévő ügyfél vagyok), bár egy ötven fontos beszerelési díjra még így is rá kéne vennem magam. Nem egyszerű rádumálni magam, ha a televízió intézményét alapvetően feleslegesnek tartom. Bár meg tudom győzni magam, hogy vannak előnyei, legalább a nyelvtanulásban. Passzív nyelvtudás, nah. A legkisebb kábeltévé csomagot rendejük (az értelmesebb csatornák, mint az ezerféle NatGeo és Discovery úgyis csak a legdrágább csomagban vannak, de az alapvető normálisak mint a BBC már a legolcsóbban is), és megpróbálom elintézni, hogy ne sózzanak a nyakamba egy felvevős boxot, amivel nemhogy a régi műsorokba, de tuti még a jövőbe is belelátok. =P Úgyhogy erőt kell vennem magamon, nah.

A meló kezd normalizálódni. Szerződés aláírva, az óráim eddig normálisak (kopp-kopp-kopp), a fizetésem felér egy sértéssel, de jobb perpill nincs, a meló kicsit unalmas, de arra a fél évre pont tökéletes, amíg elérem a következő céljaim, és könnyebben lelépjek valami normális helyre. Tanulni tudok rengeteget, és van egy pár plusz készség, amit ki tudok fejleszteni, amíg itt vagyok, viszonylag kevés nyomással. Arról nem is beszélve, hogy óriási szabadságom van, és olyan szerződésem, hogy akkor pattanok meg, amikor nem szégyellek. Elszórakoztatom magam addig latte arttal, és gyúrok kicsit a freepourra is. Ha meg unatkozom, mobilról végigolvasom a Feast of Crowst és a Dance of Dragonst végre (együtt olvasom a kettőt - Kindle yeey.)

Bejelentkeztem egy online teaklubba, hogy mindenféle finomságokat kóstolhassak... heti 5 font, cserébe minden héten kapunk postán kóstolót egy-egy kínai (néha indiai) teából, készítési útmutatóval, történettel, tasting notes, meg ilyenekkel... elvileg ma érkezik az első, már nagyon várom. Öcsi felhívta rá a figyelmem, hogy a gaiwan szettje is nálam van, meg is találtam a szekrényben. Ez Kittivel hétvégi program lesz. Kész felüdülés lesz a filteres tea után.

Nah, irány fürdeni szép lassan... ha lesz mit, majd írok. Byeee!

1 megjegyzés:

  1. Szia Gábor!

    Tv adót csak akkor kell kifizetni, ha adást is szeretnél rajta nézni. Én is beszartam, mikor először kaptuk a levelet, de simán le tudtam mondani a dolgot. Arra valóban utalnak, hogy akkor kell adót fizetni, ha van tv-d, laptopod, bármilyen lejátszód amin LEHET adást fogni. Ha nem akarsz, akkor nem is kell a TV-s adó.

    Üdv,
    Bence

    VálaszTörlés