2012. augusztus 23., csütörtök

Újra szabadnap!

'reggelt mindenkinek!

Ismét egy gyönyörű szabadnap... gyönyörű idővel. Nagyon szép idő van megint, már hetek óta. Mindig olyan fáradt vagyok az utolsó munkanapom után éjjel, hogy azt hiszem, meg se mozdulok a következőkön... aztán másnap pörgök megint. Nem tudok egyszerűen négy fal közt maradni, tanulni kimegyek a teraszra, amíg nincsenek itthon a háziak. Ha itthon vannak, akkor vagy lelépünk, vagy bezárkózunk, az a legegyszerűbb. Valami baja van most megint a házinéninek, szerencsére nem velünk. De elég feszült a hangulat odalenn mostanság. Ennek örömére most a munkahelyen is kitört a szappanopera - részleteket nem írok, de lényeg, hogy én nem vagyok érintett az ügyben. Csak meglehetősen feszült a munkahely mostanában. Egy pár héten belül feloldódik.

Tegnap mászkáltunk a városban... leginkább lakásnézőben. Jártunk egy-két ügynökségnél, és megnéztünk egy házat élesben is. Amint kinyitották az ajtót, már tudtuk, hogy ezért nem adunk pénzt. Igazából az egyetlen pozitívum, amit el tudok mondani róla, az a belvároshoz való közelsége... de még azon belül is ronda helyen van, ráadásul dombtetőn. A dombtető volt benne az egyetlen magaslat... egyébként az egész lakás, a konyhát és a nappalit leszámítva pinceszintben volt, a föld alatt, lyuknyi ablakkal. Az egész egy dohos barlang érzetét keltette, és még az apró ablakokat is teledobálták szeméttel a járókelők. Bútorozatlan (ami alapból nem baj, de ez még tovább súlyosbítja a helyzetet), és ezer fontot elkérnek érte havonta, plusz egyéb költségek. Brutálisan drága egész Brighton, de ezért a lakásért helyi viszonylatban sem adtam volna 600 fontot havonta. Más városban egy itteni két szobás lakás bérleti díjáért bárhol máshol 3-4 szobát kapok. Házvásárlás pedig pláne hülyeség errefelé, egy itteni kertesház árért egy pubot, 3 felszerelt bárt, vagy egy skót hotelt kapok. De lényeg a lényeg, ezért az árért ez az ingatlan egyenesen nevetséges volt. Egyetlen esetben használható a lakás: zombie apokalipszis esetén. Vastag falak, lőrésszerű ablakok, földalatti elhelyezkedés, város magaslatán... csak az ablakokat kell bedeszkázni, és tökéletesen védhető, megfelelő kajamennyiséggel hetekig. De akkor már inkább elkötök egy lakóhajót a Marináról, a zombik úgyse tudnak úszni.

Úgyhogy jövő hét szerdán újabb házat nézünk: 900 fontért, belváros, és 6 helyett csak 5 hét deposit. Már beljebb vagyunk, ha jó. A council tax-et még mindig mi fizetjük, de sebaj, nem gáz. Az belefér, és nem is azonnali kiadás beköltözéskor.

Tegnap séta közben találtunk egy nagyon jó arab boltot - el is felejtettem, mennyire szeretem az arab boltokat. Swansea-ban imádtam őket. Egyszerűen minden van. Óriási választék, mindenféle különleges és keleti kajákból, rengeteg nagyon jó gyümölcs, specialitások, fűszerek... már nézelődni is nagyon jó. Kittivel szinte szivárványt hánytunk odabenn, annyira tetszett. És még nem is drága. Az ilyen helyek miatt szoktam azt mondani, hogy tök mindegy, mit akar az ember, itt megtalálja. Lesz hely, ahol talál.


Mára leginkább tanulás marad. Angolozok, meg tanulom tovább a könyvtárból szerzett tankönyvem... Financial Times befektetői kézikönyv, teljes egészében átveszi a papír alapú befektetéseket, részvénytől opciókon át a derivatívákig, főleg fundamentális alapokon. Mint befektető, nem mint spekuláns. Úgyhogy ez valószínűleg elég lesz, hogy megalapozza a pénzügyi szókincsem. Aztán megyek más irányba megint. Ma ha jól számolom, még olvasni is lesz időm, meg leszaladni egy kicsit a boltig - levegőzni.

A lányok dolgoznak, nemsoká váltják egymást - Niki jön a Yo!sushiból, Kitti megy a Yo!Sushiba. Mint azt sokan már tudják, Kitti most két helyen dolgozik egyszerre - hétvégéken a Luckyban koktélozik továbbra is, hét közben, és hétvégén délelőttönként meg sushit teker a Yo!-ban. A műszakok nagyjából összeegyeztethetők, szabadnapja van így is bőven, viszont kicsit feltőkésíti a családi kasszát, és már megint egy lépéssel előrébb vagyunk. Úgyis kell majd itt osztani-szorozni, ha szeptemberben költözni akarunk. Fizetés után meglátjuk. Rövidke bejegyzésem végetért - mars vissza tanulni. Megküzdök az angol nyelvi mumusaimmal - verb patterns. Nem nehezek, de mivel gimnáziumban lusta voltam rendesen beseggelni, máig kísértenek, és még mindig pontatlan. Most megteszem, amit évekkel ezelőtt meg kellett volna tennem.

Gyerekek: tanuljatok. Rendesen. Elhagytátok az iskolát? Lediplomáztatok? Remek. Tanuljatok még jobban. Sokkal nagyobb szükség van tanulásra az életben, mint az iskolában. Ne nézzetek hülyének, mert szabadnapomon tanulok.
Ezt megerősítendő: egy idézettel zárnám a bejegyzést.

"In times of change, learners inherit the earth, while the learned find themselves beautifully equipped to deal with a world that no longer exists."
(Eric Hoffer)

"A változások idejében a tanulók öröklik a földet, miközben a tanultak azt veszik észre, hogy gyönyörűen felkészültek egy világra, amely többé már nem is létezik..."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése